Vind je weg door de doolhof van investeringen

Belgen zijn doorgaans voorzichtige beleggers. Ze willen hun spaargeld vooral niet kwijtspelen. Pas daarna denken ze aan een stevig rendement. Het beheer van een vermogen moet dan ook doordacht gebeuren. Zeker als je ‘diepe’ zakken hebt.

Persoonlijke begeleider
Voor die mensen met grote vermogens hebben financiële instellingen het concept van ‘private banking’ ontwikkeld, waarbij de belegger een persoonlijke begeleider toegewezen krijgt die hem door de doolhof van het investeren leidt. Wanneer je precies mag spreken over een groot vermogen, is niet eenduidig vastgelegd. Het hangt af van instelling tot instelling. Bij de meeste gaat het om 250.000 euro. Bij andere bedraagt de instapdrempel 1 miljoen euro. Sommige hebben personal banking als tussenstap tussen het klassieke bankieren voor het grote publiek en de private banking.

 

Wij houden de private bankers waakzaam – Kristof Verhoeven

 

Adviserend vs. discretionair beheer
Private banking zelf bestaat doorgaans in twee vormen. De eerste is het adviserend beheer. Daarbij geeft de private banker zijn advies, maar neemt de belegger de uiteindelijke beslissing over een transactie. De tweede is het discretionair beheer. Hierbij vertrouwt de belegger zijn vermogen toe aan de bankier, die het vervolgens volgens eigen inzichten belegt. “Traditioneel kiest het merendeel van de cliënten voor discretionair beheer omdat zij de tijd, noch de kennis en ervaring hebben om zich bezig te houden met het dagelijkse beheer van hun portefeuille”, zegt Marc Van Goethem van Bank Degroof.

Evenwicht risico & opbrengst
Maar opgelet: de dominantie van het discretionaire beheer geeft de private banker geen vrijgeleide. Net als bij een gewone spaarder moet de bankier peilen naar de financiële kennis van de klant, naar zijn doelstellingen (kapitaalbehoud of een zo hoog mogelijk rendement) en naar zijn bereidheid om hiervoor risico’s te lopen. De meeste vermogende mensen ambiëren niet de hoogste rendementen van gemiddeld 10% of meer per jaar die je op heel lange termijn kan verwachten van risicovolle activa zoals aandelen. Ze streven naar een gezond evenwicht tussen risico en opbrengst. “Inclusief een vergoeding voor inflatie betekent dat een rendement van gemiddeld 5 à 6% per jaar”, aldus Van Goethem.

Uitgebreide dienstverlening
De dienstverlening van een private banker is echter voor sommigen nog te beperkt. Zij kunnen dan terecht bij family offices. Deze specialisten adviseren je onder meer over het gebruik van vennootschappen en/of andere juridische structuren om je bezittingen optimaal te beschermen of te laten renderen. “Wij geven alleen advies, we doen dus zelf geen beleggingen”, zegt Kristof Verhoeven van C&V Family Office. Daarbij worden de successieplanning en de vermogensstructurering zowel financieel, juridisch als fiscaal bekeken.

Eenmalige vs. permanente begeleiding
“Vaak komen de mensen wel naar ons voor het aftoetsen van het discretionair vermogensbeheersmandaat met hun risicoprofiel en hun doelstellingen”, aldus Verhoeven. “Zo houden ze ook hun private banker waakzaam. Indien nodig, sturen wij de gevoerde beleggingsstrategie bij of rapporteren wij discrepanties.” Sommigen doen eenmalig een beroep op een family office, bijvoorbeeld als ze een deel willen overdragen naar de volgende generatie. Anderen hebben een permanente begeleiding nodig. Verhoeven: “Meestal werken we daarbij voor één gezin, maar soms gebeurt het dat we voor meerdere gezinnen binnen dezelfde familie aan de slag gaan.”

Beleggen is een vak
Of je nu met de volledige familie je vermogen laat beheren door een family office of door een private banker, of je doet het toch allemaal zelf, beleggen blijft een vak. Alles moet immers in orde zijn, zowel financieel, fiscaal als juridisch om je spaargeld te verzekeren en er rendement uit te halen.